Jagerflyene er klare, luftvernet er på plass og minefartøyene har lagt til kai. Trident Juncture starter i Sør-Europa i dag. Dermed er den største Nato-øvelsen på 15 år i gang, og Norge er med.
– Vi har akkurat kommet frem. Etter å ha landet med lastefly i natt, har vi kjørt 52 mil nordover mot en lokal flystripe vi skal beskytte de neste to ukene, sier sjef for luftverntaktisk skole, oberstløytnant Rune Jarwson.
Sammen med 40 andre nordmenn er han plassert like utenfor Mogadouro i Portugal, klare for øvelse.
STØRRELSEN TELLER
Trident Juncture foregår i store deler av Europa, Middelhavet og Atlanterhavet fra 21. oktober til 6. november.
I dag er 36 000 soldater samlet fra over 30 land for å øve på fellesoperasjoner som skal styrke Natos evne til å løse sine kjerneoppgaver. For Norges del innebærer det at luftvernssystemet NASAMS er sendt til Portugal, sammen med seks F-16 jagerfly og tilhørende personell.
I tillegg drar en DA-20 fra 717 skvadron ned på mandag og deltar i en uke for å bidra med elektronisk krigføring inn i luftkampen. Minefartøyet Hinnøy er på plass i Middelhavet, og en av Forsvarets fregatter KNM Fridtjof Nansen vil seile mot kysten til Spania om noen dager. Om tre år er det Norge som er vertsnasjon for en tilsvarende øvelse.
FIENDTLIG FLYTRAFIKK
Jarwson har brukt morgenen på å snakke med de lokale sjefene i området om øvelsen som skal finne sted. Ifølge oberstløytnanten har de norske soldatene blitt meget godt mottatt av den portugisiske Force Protection-avdelingen og sivilbefolkningen i Mogadouro. Som luftvernstyrke er oppdraget å beskytte flystripen, landsbyen og andre nærliggende områder mot fiendtlig flytrafikk.
– Vi øver på å samkjøre militære styrker fra ulike Nato-land. Her opplever vi større tetthet av lufttrafikk enn det vi gjør hjemme, så det blir mye mengdetrening i luftoperasjoner. Vi får også erfaring med å samarbeide med utenlandske nasjoner. Det er en fin mulighet til å friske opp skoleengelsken, sier luftvernsjefen. I en så stor øvelse er det mange brikker som skal falle på plass, og god kommunikasjon oppover i Nato-kjeden er helt sentral, ifølge Jarwson.
Les mer hos Forsvaret
(Kilde: Forsvaret)